Skip to main content

Otoplasti Cerrahisine Dair Bilinmesi Gerekenler

Birçok çocuk ve yetişkin, büyük ya da çıkıntılı kulaklarına sahip olmanın getirdiği acımasız alay konusu ile uğraşmak zorunda kalır. Hastalar kulakların boyutunu veya çıkıntısını azaltmak için sıklıkla otoplasti olarak bilinen kepçe kulak ameliyatına yöneliyor.

Otoplasti Nedir?

Otoplasti ya da kepçe kulak ameliyatı, kulakların yeniden şekillendirilmesi, küçültülmesi ya da  hastanın kulaklarını daha simetrik hale getirebilmesi için gerçekleştirilir. Bununla birlikte, aynı zamanda, kulakların görünümünün yüzünüz ve kafanızla uyumlu hale gelmesine yardımcı olmak için tek bir prosedür olarak da yapılabilir. Kepçe kulak ameliyatı, işitme yeteneğinizi etkilemez.

Otoplasti İçin İyi Aday Özellikleri

Kulak gelişimini tamamlamış olan tüm yetişkinler ve çocuklar kepçe kulak ameliyatı için iyi birer adaydır. Ancak genellikle bu ameliyatın küçük yaşta yapılması tercih edilmektedir. Ameliyatı genç yaşta gerçekleştirmek iki bakımdan oldukça arzu edilir. İlk olarak kıkırdak son derece esnektir, böylece şekil verme kolaylığı sağlanır ve ikincisi, çocuğunuz kozmetik iyileşmeden hemen psikolojik yararlar elde eder ve bu da ilerleyen yıllardaki psikolojik durumunda etkilidir.

Otoplasti Nasıl Yapılır?

Kulağın ve kafanın buluştuğu doğal kat olarak kulağın arkasında hafifçe kesi yapılarak ameliyat başlar. Ardından, istenilen sonuç elde edilinceye kadar kıkırdak ve cilt tekrar şekillendirilir.Kesikler kulak arkasında olduğundan, hastalar neredeyse hiç yara izi yaşamazlar.

Ameliyat genellikle 1-2 saat sürer (iki kulak için) ve hastalar biraz rahatsızlık duyarlar. Lokal anestezi uygulaması yapılabilmektedir. Ameliyattan sonra yumuşak pansumanlar kulaklara birkaç gün boyunca uygulanmalıdır. Bu süre zarfında hafif rahatsızlık yaşanabilir.