Skip to main content

Kulak Enfeksiyonu İle Uçağa Binmek Güvenli Mi?

Uçakların kalkış ve inişlerinde kabin basıncındaki değişimlerin kulaklarınızı rahatsız ettiğini biliyoruz, ancak bir enfeksiyonunuz varsa ne olacak? Kulak enfeksiyonuyla uçmak, işitme duyunuza zarar verir mi?

Östaki borusu, orta kulağı burnunun arka tarafına bağlayan dar bir kanaldır. Amacı, kulak basıncını dengeye getirmek ve orta kulaktaki basıncın da aynı olmasını sağlamaktır.

Basınç dengelenmediğinde ağrıya ve bazı durumlarda geçici işitme kaybına neden olur. Kulak basıncında hızlı bir değişiklik olduğunda  rahatsızlıklar görülebilir.

Şişmiş veya tıkanan östaki tüpü kulaklarınızın basıncını dengeye getirmekte zorlanır. Tüp bloke olduğunda, kulak zarını esneten  bir vakum oluşur. Tüp bloke kalırsa, sıvı, vakumun üstesinden gelmek ve basıncı hafifletmek için toplanır. Sonuç, seröz otitis veya aero-otitis olarak adlandırılır.

Östaki tüpünüzün tıkanması için çeşitli nedenler vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır;

Soğuk algınlığı

Sinüs enfeksiyonları

Burun alerjileri

Burun tıkanıklığı

Çocuklar, yetişkinlerden daha dar ve düz tüplere sahiptir , bu da sıvıların boşaltılmasını zorlaştırır

Mümkünse, sizin veya çocuklarınızın bir kulak enfeksiyonu veya sinüs enfeksiyonu geçirdiğinde uçmaktan kaçınmak en iyisidir. Bunlar östaki tüplerini bloke ederek kulak zarına ek baskı uygularlar. Kulak zarında sürekli artan bir baskı söz konusu olduğunda, yırtılabilir. Kulak iltihabı ile uçarken çok acı verici ve rahatsız edici olabilir.

Bir kulak enfeksiyonu ile uçmak zorunda kalırsanız yapmanız gereken ilk şey iyileşmek için kendinize bir şans vermek için daha sonra bir uçuş ayarlamak olmalıdır. Bununla birlikte, bu her zaman mümkün değildir ve bazen bir kulak enfeksiyonuyla uçmak kaçınılmazdır. Eğer öyleyse, uçağa binmeden önce doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekmektedir.