Skip to main content

Burun Tiplerine Göre Rinoplasti

Rinoplasti (burun estetiği) en fazla uygulanan estetik operasyonlar arasındadır. Ülkemizde de burun estetiği olan hastaların sayısı diğer estetik uygulamalara oranla daha fazladır. Burun estetiğinde amaç sadece burun şeklini yüze yakışacak biçimde değiştirmek değildir. Aynı zamanda burundaki fonksiyonel bozukluklar da giderilerek kişinin hayatının daha kaliteli olması sağlanmaktadır.

Burun estetiğinde her burna aynı yöntem uygulanmayabilir. Bu burun tipine ve hastanın şikayetlerine göre değişmektedir. İşte burun tipleri ve bunlara göre burun estetiği;

UZUN BURUN

Yüz anotomik olarak 3 eşit parçaya bölündüğünde yüzün tam ortasında burun bulunmaktadır. Eğer ortada kalan burun diğerlerinden uzunsa o zaman uzun burundan bahsedilebilir. Uzun burun genellikle kemerlidir ve ağız ile dudak açısı ise dardır. Böyle bir burunda yapılması gereken uygulama burunda aşağıya doğru sarkan kısımların kısaltılarak burun ucu kıkırdak açısının değiştirilip dikilmesidir. Bu sayede burun kısalmış olacaktır.

KISA BURUN

Yine yüz eşit üç parçaya bölündüğünde burnun olduğu kısım diğerlerinden kısa kalıyorsa o halde kısa burun sorunu ortaya çıkabilir. Bu burunların uç kısımları genellikle kalkık olmakla beraber ağız ve burun açısı geniştir. Aynı zamanda burun delikleri önden bakıldığında çok fazla görünmektedir. Böyle bir sorun ile gelen hastalarda burun içinde bulunan kıkırdaklardan elde edilen kıkırdak ile burun uzatılmakta ve burun ucu kıkırdağı ise aşağıya alınmaktadır. Ancak bazı durumlarda kıkırdak çok kısaysa o zaman kaburgadan kıkırdak alımı yapılmaktadır.

KALIN DERİLİ BURUN

Kalın derili burun, burun estetiğinde en sıkıntılı burun tipidir. Kalın derinin altında yapılan işlem ne kadar mükemmel olsa da bunun dışarıdan görünmesini engelleyen kalın bir deri vardır. Aynı zamanda kalın deriye sahip olan kişilerde burun estetiği sonrasında şişlikler daha geç inmektedir. Kalın derili burnu olanların derisinin inceltilmesi gibi bir durum söz konusu olmasa da kimi zaman deri altında biriken yağ birikintileri alınarak burun derisinde iyileştirme yapılabiliyor.

EĞRİ BURUN

Burun estetiği için başvuran hastaların bir çoğunda burun eğriliği bulunmaktadır. Bu durum nefes alma kalitesini etkiler. Burun eğriliği hem burun dışında hem de burun içinde olabilmektedir. Rinoplasti ile eğrilik düzeltilerek burun estetiği tamamlanır.