Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Whatsapp-Telefon: +90 538 795 71 47 Mail : info@drmesutdogan.com

Adres : Vital Hospital, Deli Hüseyin Paşa Cad. Şevket Dağ Sok. No: 2, Bahçelievler / İstanbul

Tükürük Bezi Kanseri

Tükürük bezi adı üstünde tükürük üretmeye yarayan bir bezdir. Ağzımızın içinde bir ıslaklık oluşturarak hem ağzımıza aldığımız lokmanın ıslanmasını sağlar hem de sindirimi başlatan enzimleri salgılar. Aynı zamanda vücudumuzu mikroplara karşı korur.

Tükürük bezi kanseri çoğunlukla kulak ve çene altındaki bezlerde görülür. Nadiren ağzın içindeki küçük bezlerde karşımıza çıkar. İnsan vücudundaki üç ana tabakadan parçalar taşıyan tükürük bezleri bu sebeple birçok farklı kanser türünün üremesine neden olur. Bu yüzden tükürük bezi kanserinin tedavisinde tek yol izlenmez.

TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİ BELİRTİLERİ

Tükürük bezinin tek belirtisi ele gelen şişliktir. Bu şişlik sinsidir, genelde ağrı yapmaz ve zamanla büyür. Başka bir belirti vermez. Böyle bir şişlik fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurulması gerekir.

TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİ TEDAVİSİ

Tükürük bezi kanserleri boyuna doğru yayılmaya ve lenf bezlerine atlamaya müsait kanserlerdir. Tanı konulduktan sonra lenf bezlerine sıçrayıp sıçramadığına bakılmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Tedavide genel olarak üç yöntem üzerinden gidilir. Radyoterapi, kemoterapi, cerrahi operasyon…

TÜKÜRÜK KANSERİ AMELİYATI

Bu kanserler için en önemli adım biyopsi sonrası yapılacak cerrahi operasyondur. Yapılacak en yanlış hareket ise bu kitlenin parotis bezinin yüzeyel lobunun hepsi ile beraber değil yalnızca tümörün çıkarılması olur. Böyle yapılırsa hastalığın tekrar etme oranı artacaktır. Bu nedenle tanı konulduktan sonra eğer tümör bening ve parotiste yerleşmişse, parotis bezi yüzeyel lobu kitle ile beraber çıkarılmalıdır. Diğer tükürük bezlerinde ise tükürük bezinin hepsi kitle ile beraber çıkarılmalıdır. Operasyondan sonra patolojik tetkikte çıkarılan tümörün iyi huylu olduğu kesinleşirse tedavi tamamlanmış olur. Eğer tümörden alınan biyopside malign olduğu saptanmışsa daha kapsamlı operasyonlar yapmak gerekecektir. Parotis bezinin ve diğer tükürük bezlerinin tamamının çıkarılmasının yanı sıra boyundaki lenf bezlerinin de temizlenmesi gerekebilir. Bu tedaviye ek olarak cerrahi sonrası ışın tedavisi gündeme gelebilir.