Skip to main content

Rinoplasti Sonrasında İzler Ne Kadar Belirgin Olacak?

Rinoplasti, deformeleri düzeltmek, genel profili değiştirmek veya işlevselliğini artırmak için burnunuzun yapısını değiştirir. Rinoplasti ameliyatı olacak kişiler için ameliyatın ardından ne kadar iz kalacağı büyük bir endişe sorunudur. Gerçek şu ki, rinoplastiden sonra, açık veya kapalı bir ameliyat olup olmadığına bakılmaksızın bir miktar yaranız olabilir, ancak tedavi doğru bir şekilde uygulanırsa, genellikle izler çok az belirgindir.

Kapalı ve Açık Rinoplasti Nedir?

Kapalı rinoplasti burnun dışına herhangi bir işlem yapılmaması anlamına gelir. Kapalı rinoplastide burun deliklerinden işlem yapılması nedeniyle herhangi bir iz olmamaktadır. Açık rinoplastide ise burnu açmak için küçük bir kesi kullanır. Kapalı rinoplasti fark edilebilen izlerin olma şansını ortadan kaldırırken, bu yöntem her hasta için geçerli değildir.

Yara İzinin Kötüleşmesine Neden Olan Faktörler

Rinoplasti izlerinizin kötüleşmesine neden olan birkaç faktör vardır:

Enfeksiyon

Kesik bölge enfekte olursa, yara iyileşmesi kesilir.

Güneşe maruz kalma

UV ışınları yara dokusunu koyulaştırır ve olduğundan daha belirgin hale getirir.

Sigara içmek

Eğer sigara içerseniz, kanınız sigara içmeyenlerden daha düşük bir oksijen konsantrasyonuna sahiptir. Vücudun iyileşme sürecini hızlandırmak için bu oksijen kaynağına ihtiyacı vardır, bu nedenle sigara içenler genellikle daha yavaş iyileşir ve bu sayede yara izinin olma riski yüksek olur.

Alerjik reaksiyon

İnsizyon yerinde kullanılan herhangi bir şeyin alerjisi veya ameliyat sonrasında kullanılan sarf malzemeleri yarada tahriş, kızarıklık veya enfeksiyona neden olabilir.

Rinoplasti İzlerini En Aza İndirmek

Bir rinoplastiden sonra iz oluşmasında  rol oynayan faktörleri bildiğinize göre bunu azaltmak için atabileceğiniz adımları anlamalısınız.

Temizlik

Kesi yapılan bölgenin temizlenmesi önemlidir. Ameliyatın ardından evde uygulayabileceğiniz yöntemler hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Buna önem verirseniz kesi yapılan yer enfeksiyon riski altına girmez.

Yorucu Faaliyetlerden Kaçının

Burnunuzu zorlamak ya da iyileşirken bir sorunla karşılaşmak istemezsiniz. Kaçınmanız gereken tek şey burun travmasına neden olabilecek faaliyetlerden kaçınmanızdır.

Güneşten Korun

Yara dokusu, vücudunuzun yara izi işlemesine nasıl bağlı olduğuna bağlı olarak bir yıla kadar tamamen kaybolmayabilir. Bu süre zarfında, güneşe maruz kalmak kesinin koyulaşmasına neden olabilir.  Bu nedenle iz oluşmaması için bölgede güneş kremi kullanın.