Skip to main content

Burun Estetiği

burun estetiği

Burun Estetiği (Rinoplasti) Hakkında Merak Edilenler

Tıp dilinde Rinoplasti denilen burun estetiği ameliyatları, günümüzde hem estetik hem de sağlık açısından oldukça tercih edilen yöntemlerdendir. Burnun, insanın yüzünün ortasında yer alması ve dış görünüş yönünden farklılıklar yaratması sebebiyle yapılan en zor ve en önemli ameliyatlardan sayılmaktadır. Burun estetiği işlemlerinde uygulanan, burnun şekillendirilmesi ve fonksiyonel olarak işlevinin korunması ya da solunum problemlerinin çözümlendirilmesidir. Rinoplasti, burnun görüntüsü ve işlevsel olması nedeniyle yüzle orantılı bir şekilde kullanmak açısından önemlidir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber toplumumuzda estetik burun ameliyatlarına ilgi oldukça artmıştır. Güzel bir burun;  kişiden kişiye farklılık gösterse de, yüzüyle uyum içinde kişiye özel planlanmalıdır. Ayrıca erkek ve bayanların burun yapılarındaki değişiklikler de bu farklılıkları yaratmaktadır. Bu operasyonlar burun şeklinin ve solunum sorunlarının giderildiği, yaklaşık 1,5 – 2 saat arasında süren ameliyatlardır. Bu işlem gelişimin tamamlamış, 18 yaşını doldurmuş tüm erkek veya bayanlara yapılabilmektedir.

Peki, burun estetiği ameliyatı yaptırmak istiyorsak önce ne yapmalıyız?

Öncelikle Rinoplasti konusunda uzman iyi bir cerraha gitmemiz gerekir. Doktor hastanın şikâyetlerini ve beklentilerini dinleyerek bir ön izleme yapar. Daha sonra detaylı olarak yapılan muayene ve incelemeler sonucunda hastaya bilgi verilerek burun estetiği ameliyatının ne şekilde olması gerektiğine karar verilir. Ameliyatın yapılacağı gün hastanın tüm tetkikleri yapılarak operasyona alınır. Hastalar ilk gününü hem dinlenmek hem de gelişebilecek herhangi bir komplikasyona karşı tedbir amaçlı olarak hastanede geçirirler. Kullanılan teknolojik yenilikler sayesinde artık eskisi gibi şişlikler, morluklar da çok fazla olmamaktadır. Gece hastanın ağrısının olma ihtimali çok yüksektir. Ama verilen ağrı kesici ilaçlarla bu önlenmektedir. Olan şişlik ve morluklarda bir hafta içinde kaybolmaktadır. Bir hafta sonraki kontrollerde hastanın varsa dikişleri ile beraber burundaki ateli alınmaktadır. Doktor tarafından sonuç değerlendirilmesi yapılarak hastaya; burnuna dikkat etmesi, darbelerden korunması, yüz üstü yatmaması ve gözlük takılmaması gerektiği anlatılır. Her şey iyi giderse 6 ile 9 ay arasında burun için oturma süreci yaşanmaktadır. Burun ameliyatlarında iki yöntem kullanılmaktadır.

1- Burun içerisinden yapılan kapalı Rinoplasti

2- Burun ucunda küçük kesi ile yapılan iz bırakmayan açık Rinoplastidir.

Burun Estetiği Süreci

Uygulanan her iki yöntemde de amaç; burnun işlevlerinin korunarak, kendi içinde ve yüzle uyumlu olmasıdır. Ameliyatlar lokal veya genel anestezi ile yapılmaktadır. Operasyonda ince kesiciler ve törpüler kullanılarak, burnun kemik ve kıkırdakları şekillendirilerek varsa solunum problemleri giderilmektedir. Artık tampon gerekmedikçe kullanılmayarak, bunun yerine özel silikon, yaprak şeklinde tamponlar tercih edilmektedir. Bu tamponlar hastaların daha rahat nefes almalarını sağlar. Görüldüğü gibi burun estetiği ameliyatları; basit, sağlıklı ve sorunsuz yapılan operasyonlardandır. İnsanların her aynaya baktıklarında, yüzlerinde gördükleri burun kusurları yaşam kalitelerini düşürmektedir. Burun ameliyatlarında korkulacak, kaygılanacak ya da herhangi bir olumsuz sonucun ortaya çıkacağı bir durum olmamaktadır. Ameliyatların başarılı olması; hastanın cilt yapısına, kıkırdaklarının şekil ve inceliğine, kemik veya kıkırdaktaki deformelere ve dokuların iyileşme sürecine bağlıdır. Mutlaka hastaya ameliyatla ilgili doğru bilgiler verilmelidir. Hastanın fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamında şekil oluşturmak suretiyle planlama yapılmaktadır. Cerrah hastayla iş birliği yaparak ortak bir noktada buluştuklarında operasyon kararı alır. İlerleyen teknolojinin tıpta kullanılan yeniliklere eklenmesiyle ortaya çıkan sonuçlar gerçekten mükemmel olmaktadır. Artık hastalara farklı simülasyon programları eşliğinde ameliyata girmeden burnunun nasıl olacağı gösterilebilmektedir. Görsel olarak etkileyici olan bu sunumlar insanları oldukça etkilemektedir. İstediklerini ya da beğenmediklerini kolaylıkla bu şekillerde anlatabilmektedirler. Kişinin güveninin yerine gelmesi, dış görünüşünün düzelmesi ve rahat nefes alması burun estetiğinin sağladığı faydalardandır.