Skip to main content

Bademcik İltihabı Türleri

Bademcikler ve geniz etleri bağışıklık sistemimizin bir parçası olduğu için lenf düğümlerine benzemektedir. Bademcikler boğazın arkasında bulunurken, geniz etleri boğazın üstünde burun arkasında  bulunmaktadır. Bademcikler de geniz etleri de özel araçlar olmadan ağız veya burun yoluyla görülemezler. Bademcikler ve geniz etlerinin tümü bağışıklık sisteminin bir parçası olsa da, enfekte hale gelebilir veya büyüyebilir.

Bu enfeksiyonlar boğaz ağrısı, ateş, burun tıkanıklığı, solunum ve yutma güçlüğüne neden olabilir. Enfekte veya büyümüş bademcikler ve adenoidler, burun tıkanıklığı, horlama veya uyku apnesine bağlı olarak uyku bozukluğuna neden olabilir. İhtiyaç duyulursa, bademcikler veya geniz etinin alınması bağışıklık veya vücudun enfeksiyonla mücadele kabiliyeti ile ilgili sorun yaratmaz.

Bademcik İltihabı Türleri

Akut bademcik iltihabı – Akut bademcik iltihabı semptomları tipik olarak ateş, boğaz ağrısı, ağız kokusu ve zor yutma şeklindedir. Bazı durumlarda, bademcik iltihabı ağız solunumu, horlama, uyku apnesine neden olabilir. Bu semptomlar üç günden iki haftaya kadar sürebilir. Tanım olarak, akut bademcik iltihabı dört haftadan az sürer ve tipik olarak antibiyotiklere ve hastanın hidrasyonuna iyi yanıt verir.

Kronik bademcik iltihabı – Kronik bademcik iltihabı semptomları genellikle sık görülen boğaz ağrısı,dahil tüm akut bademcik iltihabı semptomlarını içerir.

Bir hasta 12 aylık süre içinde beş veya daha fazla akut bademcik iltihabı atağı geçirirse, uzman bir doktora danışılmalıdır.